Spændingshovedpine

Spændingshovedpine

 

 

Spændingshovedpine kan sidde i begge sider af hovedet og giver en trykkende smerte, der kan variere fra svag til stærkere. Det kan føles som et stramt bånd om hovedet, eller at noget bliver presset ned over hovedet. I modsætning til migræne giver den ikke kvalme eller synsforstyrrelser.

Spændingshovedpine kommer af muskelspændinger i nakken, og der kan være mange årsager til, at man spænder i nakken og skuldre, f.eks. dårlig arbejdsstilling, stillesiddende hverdage, men årsagen kan også skyldes stress, for lidt søvn, spænding i kæbemusklerne ved forkert tandstilling eller sammenbid, overbelastede øjne, dårlig indeklima, rygning (aktiv og passiv), væskemangel og for megen kaffe eller andre vanddrivende midler.

 

Det, der sker, når vi får spændingshovedpine, er at nervesystemet får besked om, at der er muskler, der spænder i kroppen, og så at sige oversætter det til hovedpine. Typisk kommer hovedpinen i perioder. Hvis man ikke kommer af med muskelspændingerne, kan man få kronisk hovedpine.

 

Det, der rent fysiologisk sker, når hovedpinen bliver kronisk, er at hjernens centralnervesystem efterhånden bliver overfølsomt (sensibel). Smerterne er dermed ikke længere en reaktion på muskel-spændinger, men en tilstand i hjernen.

 

Man skal være varsom med at ty til for meget smertestillende medicin, da midlerne rent faktisk kan give hovedpine, hvis man bruger dem forkert og for tit. Smertestillende medicin er en symptomløsning, og dermed ikke anbefalelsesværdigt og holdbart, hvis man jævnligt døjer med spændingshovedpine. I visse tilfælde kan medicinen sågar være selve årsagen til problemet.