Knogleskørhed

Knogleskørhed

 

Knogleskørhed(osteoporose)er i dag en af de største folkesygdomme. Den rammer ca. hver 3 kvinde. Den rammer også mænd, unge, og børn. Knogleskørhed er et kostbart og voksende problem i den vestlige verden, og der bliver investeret store summer i behandlingen-specielt med østrogen- af kvinder i klimakteriet. Østrogen indstiller kvindens krop til/på forplantning, herunder mælkeproduktion. Mælkeproduktionen kræver et ekstra kalklager. Når Østrogen forsvinder vedligeholdes kalklageret ikke længere. Ca.1/3 del af alle kvinder vil efter menopausens ophør få symptomgivende osteporose, med mindre man griber ind og forebygger tidligt.

 

Knoglemassen.

 

Knoglerne er et levende materie. Det kan blandt andet ses hvis vi brækker en arm, et ben, eller andre knogler i kroppen. Det “gror” sammen igen. Det skyldes et rigtigt godt samspil cellerne imellem. De celler som er knogledannende (ostoblaster)og knoglecellerne(osteocyter) danner selve knoglen, og er omgivet af kollagen og kalcium. Derud over er der en celle mere (osteoklaster), den har til opgave at nedbryde knoglecellerne, og efterlader derfor huller i knoglestrukturen, som osteoblasterne placerer sig i, og danner nye knogleceller. De første 30 år af livet, er knogleopbygningen større end knoglenedbrydningen.

 

Årsag:

 

Der er 2 typer af osteoporose.

 

Type 1-osteoporosen, siges at være fordi kalcium er helt ude af balance. Enten indtager man for lidt, eller det kan skyldes at kalciumet ikke optages optimalt. Det kan også skyldes at udskillelsen øges ukontrolleret. Det sidste skyldes ofte stress, og påvirker binyrernes hormonproduktion.

 

Type 2-osteoporose. Her er kaliumoptagelsen fin nok, men udskillelsen er mindsket, eller normalt, men vandre ud i kroppens blødere dele. Symptomerne på det er, kuldeskær, kolde hænder og fødder, lavt blodtryk, træthed, og dårlige reflekser. Forkalkning af lymfenoder, galdeblære og nyrebækken er også almindeligt.

 

Slanke kvinder har størst risiko for at udvikle osteoporose. dette skyldes, at fedtvævet danner små mængder østrogen. Da den fedtvævsbaserede østrogenproduktion forsætter efter menopausen, forklarer det derfor også, at fede kvinde har mindre risiko for at få knogleskørhed.

 

Kvinder med højt stoftskifte, rammes også når de kommer i klimakteriet. Symptomerne er høj kropstemperatur, hedeture, uro, overfølsomhed for høje lyde, muskelkrampe, insovningsbesvær, og irritabilitet.

 

Et stort alkohol- eller kaffeforbrug, indtagelse af store doser binyrebarkhormon, eller kortisonpræparater (ledegigt, astma), rygning

 

Andre symptomer

 

Tendens til knoglebrud på lårbenshalsen, håndleddet, overarmsknoglen, rygsøjlen og ribben. Reduceret legmeshøjde, udvikling af krum ryg, som skyldes at ryghvivlerne svækkes og trykkes sammen.

 

Kosten.

 

Neden for kan du se hvilke kost der giver, og hvilke kost der tager af knoglerne.

 

Knoglebyggestoffer

 

Giver:

 

Grønne grøntsager, urtethe, urter, persille, hvidløg, grøntkål, broccoli, spinat, fiskefrikadeller, rejer på frost, tørret figner, graved laks, peberrod.

 

Tager:

 

Hvidt sukker, mel, gryn,salt, kaffe, cola, tobak, alkohol, kulsyre, binyrebarkhormon, kortizon, dårlig tarmfunktion, uunyttet ufordøjet mælk, og andre allergene fødemidler som, farvestoffer, og tilsætningstoffer. Mavesyrende neutraliserende midler som Noacid pga. aluminium, aluminiumsgryder.