D Vitamin
D-Vitamin (Cholecalciferol)
Vitaminer er livsnødvendige mikronæringstoffer, som kroppen – med få undtagelser- ikke er i stand til at danne selv, og derfor må vi have dem tilført gennem kosten.
Har betydning for :
Knoglesystemet, og kalkoptagelse. - Forebyggelse af brystkræft - Kan forebygge diabetis
Mangelsymptomer:
Osteoporose=knogleskørhed, engelsk syge, rheumatiske smerter og udmattelse, menopause problemer, nedsat skjoldbruskkirtel-aktivitet= hypothyroidisme.
Tegn på overdosering af D- vitamin
Kvalme, hovedpine, forstoppelse, ( Hvis du i forvejen har forhøjet kalcium eller fosfat indhold i blodet, bør du ikke tage tilskud af D-vitamin, da det kan forværre tilstanden -tal med din læge, hvis du er i tvivl)
Andre forgiftningssymptomer:
Forkalkning af kroppens bløde vævsdele, hyppige vandladning, appetitløshed, utilpashed med svimmelhed, kvalme, opkast og diarré, træthed, og muskelsvækkelse.
Findes naturligt i
Mest i gravet laks, fiskelevertran, mælk, æg, smør, ost, brændenælder, og solskin.
Øget behov
– Små børn, gravide, og ammende - Ældre mennesker - Mennesker med tæt klædedragt - Vegetarer, da vitamin D primært findes i animalske produkter.