D Vitamin

D-Vitamin (Cholecalciferol)

Vitaminer er livsnødvendige mikronæringstoffer, som kroppen – med få undtagelser- ikke er i stand til at danne selv, og derfor må vi have dem tilført gennem kosten.

Har betydning for

:

Knoglesystemet, og kalkoptagelse. 
- Forebyggelse af brystkræft 
- Kan forebygge diabetis

Mangelsymptomer:

Osteoporose=knogleskørhed, engelsk syge, rheumatiske smerter og udmattelse, menopause problemer, nedsat skjoldbruskkirtel-aktivitet= hypothyroidisme.

Tegn på overdosering af D- vitamin

Kvalme, hovedpine, forstoppelse, ( Hvis du i forvejen har forhøjet kalcium eller fosfat indhold i blodet, bør du ikke tage tilskud af D-vitamin, da det kan forværre tilstanden -tal med din læge, hvis du er i tvivl)

Andre forgiftningssymptomer:

Forkalkning af kroppens bløde vævsdele, hyppige vandladning, appetitløshed, utilpashed med svimmelhed, kvalme, opkast og diarré, træthed, og muskelsvækkelse.

Findes naturligt i

Mest i gravet laks, fiskelevertran, mælk, æg, smør, ost, brændenælder, og solskin.

Øget behov

– Små børn, gravide, og ammende 
- Ældre mennesker 
- Mennesker med tæt klædedragt 
- Vegetarer, da vitamin D primært findes i animalske produkter.